Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve Diş Bakımının ve Sağlının Önemikedi-kopek-agiz-sagligi


Bir evcil hayvan sorumluluğunu aldığımızda onun için en iyisini yapmak isteriz. Veteriner Hekimliğinde de ağız ve diş sağlığına oldukça önem verilmektedir. Evcil hayvanlarda da çoğu hastalığın (kalp,böbrek..) altında yatan sebep ihmal edilmiş ağız bakımı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda kedi ve köpeklerin %70-80 inde 3 yaşından sonra periodontal hastalıklar görülmeye başlanmaktadır. Veteriner hekimliğinin ağız ve diş sağlığı açısından size ilk desteği ağız ve diş sağlığı hakkında genel bilgilendirme yapmak, bakımla ilgili evinizde de kolay uygulayabileceğiniz fikirler vermek yönünde olacaktır. Doğru diş bakımı, ağızda plak ve tartarlar, ardından bakteriyel üremelerden kaynaklanan periodontal hastalıklar gibi çok çeşitli diş sağlığı sorunları geliştirmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Diş yüzeyinde bakteriyel plak adı verilen bir yüzey oluşturur, ve tükürük salgısı ile beraber kireçlenir. Kalsifiye plak tartar adını alır ve zamanla diş eti iltihaplarına yol açar. Periodontal hastalıkların sonraki safhalarında dişin etrafındaki dokular da zarar görür, yumuşak ve sert doku desteğini kaybeden diş zamanla olduğu yerden serbest kalır.
Elbette kapsamlı yapılan bir ağız muayenesinden sonra hekiminizin size tavsiyesi anestezi altında yapılacak bir diş temizliği ise bunu ihmal etmemelisiniz.
Anestezi altında yapılacak diş temizliği minik dostunuzun hiçbir acı hissetmeden tedavisine olanak sağlar. Bu tedavi;
• Diş eti altında kalan kısımdaki sorunları tespit etmemizi sağlar.
• Bu sırada alınan röntgen ve detaylı ağız muayenesi bazı problemlerin tespitine olanak sağlar.
• Periodontal hastalıkların gizlendiği diş eti çizgisinde tam bir temizlik yapılır
• Diş kronunun üzerinde, kaba yüzeyde tekrar tartar birikmemesi için kron yüzeyi olduça parlak düz bir yüzey haline getirilir.

Hekiminizin yaptığı detaylı temizlik ve bakım sonrası , evcil hayvanınızın dişlerini ve diş etlerini de sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz birkaç uygulama vardır. Evcil hayvanınızın ağız sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şey dişlerini rutinde fırçalamaktır. Günlük fırçalama alışkanlığı her zaman kolay elde edilir bir başarı olmasa da, evcil hayvanınızın dişlerini sık sık fırçalamaya odaklanmak dişlerini koruyabilir. Evcil hayvanınıza özel diş macunu ve normal veya parmak diş fırçası alabilirsiniz. Onun elinizdeki ile tanışmasına fırsat verip, uygulamayı rahatça yapabilirsiniz. Evcil hayvanınızın diş macununun bir kısmını fırçanın üzerinden yalamasına izin verin. İlk seferinde detaylı fırçalamaya odaklanmadan, öncelikle dostunuzu buna alıştırmaya çalışmalısınız. Ön dişlerle kısa bir deneme yapabilir ertesi gün giderek zamanını ve alanını artırabilirsiniz.
Ayrıca evcil hayvanlarınız için plak giderici tozlar, jeller, ödüller ve oyuncaklar da piyasa da bulabilirsiniz. Biz yine de veteriner hekiminizin tavsiyesi olmadan kullanmayın deriz.

Unutmayalım ki;
Sağlıklı dişler temiz bir nefes demektir. Bir yönüyle temiz nefes sağlıklı hayat ifadesidir.
Kaçınacağımız bir rutin muayene uzun vadede bir çok sağlık problemini peşinde getirebilir.
Sağlıksız bir diş kaybedilmeye mahkumdur.
Düşmeyen süt dişleri de bazı dental problemleri beraberinde getirir.
Evcil dostlarınızın aslında doğaları gereği acıyı çok iyi tolere edip gizleme yeteneği olduğunu unutmayalım. Hekiminizin gözünden bu ağrılı durum kaçmayacaktır. Rutin muayeneler bu yüzden çok önem taşır.
Mutlaka ağız ve diş sağlığı ile ilgili hekiminiz tarafından bilgi talep edin.